Протести успели , у новосадском насељу адице и даље макадам

Након пет дана блокаде и недозвољавања асфалтирања адичких улица, адичани су поново истерали своје, а радници ЈКП Пута нису имали другог избор него да одустану и да машине преместе на дуго градилиште.


Да подсетимо да су Адице од стране светске еколошке организације Зелена Планета (green planet) проглашене за еколшко насеље првог степена, као такво једино је еколошко насеље у Србији , и једино еколошко насеље првог степена у региону.

Суседна Мађарска има десет еколошких насеља, али су свих десет насеља најнижег петог еко степена, они се врло труде да та насеља не изгубе еко придев, јер су врло свесни потенцијала еко туризма и еко пољопривреде, док наша зеља чини све супротно, и то покушава да спроведе на силу, и уништи оно мало потенцијала датог од природе.

-Постављање асфалта на адичке улице, значило би директно испадање из еко друштва, јер свих пет еко нивоа подразумева путеве од чисто природних материјала.

Ово је још један пример да свест оних који су на власти није довољно развијена да схвати значај подизања свести о екологији у народу, такође би се могло рећи да су наша природна богатства прпуштена самој природи која је у нашем случају сатерана у ћошак, и која би се могла тргнути једино ако би позвала неки ураган у помоћ. Тако да је сувишно говорити о економском значају еко насља , као и екологије уопште.

Претседник месне заједнице адице каже да је ово невероватно, и да може да се догоди само у Србији, друге земље улажу огромна сретства у повећање броја еко насеља и у њихово одржавање, а наша то ради обрнуто.Директора ЈКП Пут , нисмо могли да добијемо , јер је на годишњем одмору, а менаџер задужен за односе са јавношћу , каже да од надређених није добио никакве информације које би за нас биле интересантне, једино што је могао да кеже да је политика овог предузећа да све улице на територији Новог Сада буду асфалтиране, и да ЈКП Пут неће лако одустати од свог циља.

0 коментара: