Војвођани и даље без вести на индијанском


Поглавица Војвођанског индијанском племена “Банатски Вигман”, Лалачуч (Лала који седи), дубоко је разочаран одлуком управног одбора Радио Телевизије Војводине, да војвођанска индијанска заједница остаје и даље без програма на матерњем језику.
Тачно пре три месеца, Војвођански Индијански Савет за културу и очување индијанских обичаја и традиције, предао је захтев РТВ-у за добијање простора на новосадској телевизији ради емитовања програма на
индијанском језику.Као што је то раније био случај, и овога пута предлог није наишао на разумевње од стране челних људи телевизије.
Ово није први пут да је индијанска заједница осетила дискриминацију на својој црвеној кожи, поред тога што су једва прихваћени као званичан мањински народ, прошле године им је затворен и “Димни Сигнал” једини лист на индијанском језику, наводно због неплаћених рачуна за електричну енергију и централно грејање.


Лалачуч за наш магазин каже да је било неизводљиво да оваквав непрофитабилан лист успе да се одржи без помоћи институција за културу, као што се не би одржали многи слични листови без финансиске помоћи државе, само што за разлику од “Димног Сигнала” они ту помоћ добијају.
Ако се овако настави могло би се десити да се овај народ потпуно избрише са демографске и културолошке карте војводине, а сувишно је помињати колико су припадници овог племенитог народа допринели у стварању модерног мултиетничког војвођанског друштва, којим се сви данас поносимо.
Као пример , напоменућемо то да поједине мањине које броје далеко мање припадника од војвођанских инидијанаца, имају не само вести на матерњем језику, већ и термине за музичко забавне емисије.
Председница програмског одбора РТВ-а Цветлана Кукић, објашњава да је Новосадска телевизија у тешкој материјалној ситуацији и да би увођење програма на још једн
ом језику националних мањина, поред постојећих седам, претставља луксуз који тренутно нису у стању да приуште. Како Кукићева каже, да би се омогућио програм на још једном језику, потребно је поред места у програмској шеми, запослити и цео један тим људи који ће да раде програм на том језику, што свакако моментално нису у стању.
На наше питање , како то да програм на језицима мањих мањинских група непретставља луксуз за РТВ, за разлику од програма на индијанском, претседница програмског одбара одговара:
-То што говорите је тачно, постоје две мањинске зањеднице које имају мање припадника , а вести на њиховим језицима се налазе на нашој порграмској шеми, али ове мањинске заједнице имају више редовних претплатника ТВ претплате, што је много вазнија чињеница од броја опште популације. По нашим податцима, Банатски индијанци имају убедљиво најмање
претплатника, тако да мени уопште није јасно зашто се дигла толика прашина по питањју прогрма на индијанском. Велики део индијанаца живи у шаторима и многи од их немају телевизијске пријемнике, па тако и увођење инијанског језика на покраинској телевизији нема никаквог смисла , јер би јако мало људи уопште гледало тај програм.
Чувши ова образложења, Лалачуч се само насмејао и рекао да су то све чисте глупости, јер банатски индијанци итекако гледају телевизију, и то преко својих ај-педова (ipad) које су добили како помоћ од Америчког Удружења Индијанаца у Дијаспори, и да не приличи једном од челинх људи покрајинске телевизије да износи такве неистине.
Врло је неизвестан коначан исход ових догађаја, јер Банатски поглавица рече да би највише волео да се све ово заврши са што мење медијске прашине, али ето видите да је то неизводљиво.


Лалачуч је сазвао све важније људе индијанске заједнице на велико индијанско заседање које ће се одржатиследецег месеца, и на коме ће се расправљати о томе да се овај пробелм инесе пред светску индијанскускупштину која ће да заседа крајем године.
Нама остаје само да се надамо да ће дан , када ће нам са наших малих екрана црвени водитељ пожелети добар дан , доћи што пре.

0 коментара: